Mézin is een Middeleeuws stadje met 1569 inwoners en ligt op de grens van 3 departementen (de Lot-et-Garonne, de Gers en de Landes) in het hart van de “Pays d’Albret”. Het is de geboortestad van Armand Fallières (geboren in 1841), die president van de Franse republiek was van 1906 tot 1913.

 

Ook zijn middeleeuwse geschiedenis is terug te vinden in onder andere de Kerk uit de XIe en XIIIe eeuw, en de arcades rond het, met klinkers belegde, kerkplein en in de pittoreske straten en stegen. Mézin had tot half de twintigste eeuw een kurk nijverheid (liège).

Vanaf Mézin zijn er prachtige panorama’s op de omgeving van de Pays d’Albret en het groene decor rond de rivier Gélise te zien. In het stadje zelf zijn wandelcircuits uitgezet voor kinderen en volwassenen; een “vidéo-guide”(met een IPod, die u tegen een borg afhaalt op het VVV-kantoor, in Engels en Frans) leidt u door de straten. Uw zin om dit aparte stadje en de omgeving, te voet of per toeristentrein, verder te ontdekken zullen hierdoor zeker aangewakkerd worden. En om daarbij verder te helpen vindt u in uw vakantiehuis volop documentatie, evenals wegenkaarten, over Mézin en de omgeving, zodat u rustig kunt bekijken wat er zoal wáár te bezichtigen en te doen is. En ook welke sportieve activiteiten er zijn.

 

In de 19de en 20ste eeuw (tot de jaren zestig) werd in Mézin veel kurk geproduceerd. Er lagen dan ook diverse kurkeikplantages in de omgeving. De historie van de kurk is terug te vinden in het ‘Musée du Liège’. Uw vakantiehuis was voorheen ook een onderdeel in de geschiedenis van Mézin, als het vroegere "Maison de maître" van de kurkfabrikant "le bouchonnier". En het terras en de tuin (een perceel van 600m²) waren in gebruik voor de productie van kurk. De kurkfabrikant Barbat was in 1850 geboren hij staat rechts op de foto en zijn zoon zit rechts vooraan. De foto is gemaakt tegen de tuinmuur waar de kurk opgestapeld lag.

Fources, Condom, Larressingle en Montreal du Gers.

Fources, Condom, Larressingle en Montreal du Gers, mooie plaatsen in de buurt van La Maison de Bouchonnier

Mézin ligt in de wijngaarden van de Coteaux du Mézinais (onderdeel van de Côtes de Gascogne) en de Armagnac. Mézin heeft ook een "Cave" waar de plaatselijke wijn, het aperitif Floc de Gascogne en de Armagnac du Ténarèze verkocht worden. De Cave verkoopt ook de groentes van de plaatselijke producenten; zoals asperges, aardbeien, kiwi en verrukkelijke meloenen, naar gelang de oogsttijd. Mézin ligt in een groenten en fruitteelt gebied die in de plaatselijke Superette verkocht worden.

Op 100m om de hoek van La Maison du Bouchonnier staat het restaurant "Le relais de Gascogne", waar op het middaguur een dagmenu met wijn voor nauwelijks 12 Euro geserveerd wordt op het gezellige terras of in het huiskamerachtige restaurant.

Verder is er 1café en verderop in het stadje is nog 1 restaurant Auberge des 7 Princes. De winkels (waaronder 4 bakkers, 2 slagers, een traiteur/charcutier voor afhaalmaaltijden en beleg en een farmacie) zijn ook zondagochtend open. Op maandag is er kans dat veel winkels gesloten zijn, maar een bakker en 1 van de 2 traiteurs/charcutiers zijn in elk geval ook op maandagochtend open. En de maandagavond hebben we zomer 2016 voor het eerst een feestelijke avondmarkt.  In Mézin zijn ook artsen, verpleegsters, een tandarts, een schoen-reparatiewinkel, een krantenwinkel en een wasserij.

Mézin ligt op één van de wegen naar St. Jacques de Compostelle. Het ligt op de grens van de Lot-et-Garonne, de Gers ligt zuid/zuidoost en de heuvels van de Armagnac en de bossen van de Landes liggen ten westen/noordwesten. Het gebied wordt ook wel het Toscane van Frankrijk genoemd en is geliefd bij artiesten.

De zomers zijn hier zonnig en aangenaam warm. In september, oktober en zelfs november, met zijn prachtige herfstkleuren, genieten we nog van een heerlijke nazomer die we de ‘Eté Indien’ noemen. En zelfs in december is er nog veel kans op een zacht klimaat. Echt winter is het meestal pas in januari en februari.

De streek heeft een rijk verleden en veel historische gebouwen.

En er vinden in de zomermaanden ook veel culturele evenementen plaats. In de Albret worden op diverse plaatsen concerten gegeven van klassieke muziek. Sos heeft een kunstmarkt, die druk bezocht wordt en waar ook Nederlandse artiesten aanwezig zijn. Zoals veel stadjes heeft Mézin deze zomer ook een feestelijke, gezellige avondmarkt, het voordeel is dat u geen auto nodig heeft want dat is ook op loopafstand van het huis. En het evenement ‘Jazz in Marciac’ heeft ieder jaar meer succes. Dit om enkele voorbeelden te noemen.

De hele zomer maar ook na half november zijn er festiviteiten, zoals ‘la flamme d'Armagnac’. Tijdens dit festival wordt de vlam om de armagnac te stoken aangemaakt en dat wordt gevierd met een maaltijd. Natuurlijk wordt er dan getrakteerd op warme armagnac.

Overigens is er in dit gastronomische gebied altijd wel een excuus om iets te vieren en te genieten! Van de asperges, de paddenstoelen, de foi gras, de jacht, les confits en de wijnoogst.

Er zijn wandelroutes in overvloed. Zo loopt er rondom het stadje een wandelroute, die kunt u ophalen bij het Office de Tourisme of inladen vanaf internet, bv. voor op uw GPS.

Ook kunnen er bij het Office de Tourisme de tennisbaan, en kano’s gehuurd worden. Mézin heeft een gerenoveerd openluchtzwembad, gelegen op 100 meter lopen van de woning, met een schaduwrijke zonneweide. Denk erom: een zwembroek is vereist, dus met een strandshort krijg je geen toegang! (dat geldt voor alle openbare zwembaden omwille van de hygiëne). De entree prijs is ongeveer €2. De openingstijden zijn van dinsdag tot zondag 14 uur tot 20 uur.

 

In Poudenas (5km) en Barbaste (17km) zijn manèges, waar je kunt paardrijden. Barbaste (15km) heeft een golfbaan, evenals Casteljaloux, waar ook de thermes/ kuuroord is. Nérac (12km) heeft een Lud'O parc (een waterpretpark voor jong en ouder). In Agen (35km) is het pretpark Walibi. Cauderoue (7km) heeft Cap Cauderoue met allerlei sportieve activiteiten: zoals een acrobatische bostocht voor kinderen vanaf 3 tot 99 jaar in 6ha bos.

In Vianne was tot voor kort een glasblazerij nu een museum en een vrijdagavondmarkt met speciale ambiance.

 

Op de Baïse, de rivier die door Nerac stroomt, kan een boottocht gemaakt worden bekend onder de naam "Les croisières du Prince Henry”. Ook kan het kasteel van Henry IV in Nérac bezocht worden en een wandeling door het park de La Garenne in Nérac is ook de moeite waard, eventueel met als doel een consumptie in de Chalet op het eind van het park, waar regelmatig concerten gegeven worden.

In Mézin is het op zondagochtend markt en alleen al om de sfeer is dat de moeite van het bezoeken waard. De Zuidfranse markten zijn zonder uitzondering allemaal bijzonder kleurrijk en hebben een aparte sfeer. Op iedere dag van de week is er in de omgeving wel een markt, zoals op zaterdag in Nérac, op dinsdag in Castelnau d’Auzan, op woensdag in Lavardac (en de avondmarkt op donderdagavond) en Barbotan, een zeer grote markt op donderdag in Eauze. In de zomer is er op woensdagavond in Sos (10km) een bijzonder gezellige avondmarkt, waar men de streekproducten aanschaft, die aan de lange tafels op het marktplein gegeten en gedronken kunnen worden. In Nérac is er op dinsdagavond een feestelijke eetmarkt. Ook worden er in de zomerperiode diverse picknicks georganiseerd, zoals op het ‘Chateau de la Grangerie’ in Lannes, waar tevens een bezichtiging is van klassieke auto’s die er stoppen en lunchen tijdens een tourtocht. Dit geeft het ieder jaar weer een bijzonder tintje.

Kortom, er is voldoende te beleven in Mézin en omgeving, wat hierboven beschreven staat, is slechts een klein voorproefje.